Punkkibussi®

Punkkibussi on Pihlajalinnan omistama tavaramerkki.

Punkkibussi on tarjonnut kätevän ja edullisen tavan punkkirokotuksen ottamiseen jo yli 15 vuoden ajan. Punkkibussissa kokenut sairaanhoitaja tai lääkäri opastaa sinua punkkien välittämien tautien suojautumisessa sekä neuvoo rokottautumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Punkkirokotusten lisäksi saat kätevästi päivitettyä ajan tasalle myös muut rokotukset, kuten jäykkäkouristusrokotuksen, influenssarokotuksen ja erilaiset rokotukset matkustamista varten.

Punkkibussista saat rokotukset saman käynnin yhteydessä ja ilman ajanvarausta

Käynnin pituus on alle 15 minuuttia, mutta rokotuksen jälkeen tulee odottaa lähettyvillä vielä 15 minuuttia. Tästä johtuen, emme voi ottaa lisää rokotettavia viimeisen 15 minuutin aikana, eli saavuthan paikalle ajoissa.

Jos tarvitset jonkin harvinaisemman rokotuksen, jota ei löydy hinnastostamme, suosittelemme tiedustelemaan rokotteen saatavuutta ennakkoon lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

[email protected]

Punkkibussi kiertää julkaistun aikataulun mukaisesti laajalla alueella erityisesti Etelä- sekä Länsi-Suomea ja Pirkanmaata. Löydät itsellesi parhaiten sopivan rokotuspaikan sekä -ajankohdan osoitteesta: www.punkkibussi.fi 

Rokotussuojan ylläpito on ensiarvoisen tärkeää, sillä kesken jäänyt rokotusohjelma ei anna suojaa TBE-viruksen tarttumiselta.

Perusrokotusohjelma koostuu kolmesta rokotteesta, joista kaksi ensimmäistä tulee ottaa 2 vk–3 kk:n välein, ja kolmas 5–12 kk:n päästä. Sen jälkeen tulee ottaa neljäs rokote kolmen vuoden kuluttua, jonka jälkeen vielä yksittäisiä jatkotehosteita rokotevalmistajan ohjeen mukaan (iästä riippuen 3–5 vuoden välein) tehokkaan rokotussuojan ylläpitämiseksi.

Rokotusohjelmaa jatketaan aina siitä mihin on jääty: 2.rokotuksen jälkeen annetaan 3.rokotus jne. Lääkärin arvion mukaan pitkään tehostamatta ollut rokotusohjelma voidaan tehostaa ylimääräisellä rokotuksella.

Punkkirokote

Punkkirokotteeksi yleisesti kutsuttu puutiaisaivokuumerokote eli TBE-rokote, on kuolleista viruksista valmistettu rokote, jolla voidaan estää punkkien levittämään puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen.

Punkkirokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta se ei suojaa borrelioosilta. Sen vuoksi jokaisen luontoretken jälkeen on hyvä tehdä aina punkkisyyni, ja punkin puremia tulee seurata ihomuutosten varalta silloinkin kun punkkirokotus on otettu. Borrelia aiheuttaa usein tarkkarajaisen ja laajenevan ihomuutoksen. Borrelialta voi usein välttyä jos punkit saa irrotetuksi ihosta heti kiinnittymisen jälkeen.

Kenelle rokote?

Punkkirokote tulisi ottaa erityisesti jos oleskelee toistuvasti puutiaisaivokuumeen riskialueilla. Puutiaisaivokuume on levinnyt viimeisten vuosien aikana Suomessa rannikoilta Sisä-Suomeen päin niin, että mikäli harrastuksen (luonnossa liikkuminen, kotieläimet, metsästys, marjastus, golfaus, suunnistus) vuoksi saa toistuvasti punkin puremia, tulisi silloinkin harkita punkkirokotteen ottamista.

Rokote voidaan antaa jo 1 vuoden iästä lähtien, ja sen tehosta sekä turvallisuudesta on olemassa paljon luotettavaa tutkimustietoa. Vaikka lapset sairastavatkin yleensä lievempänä TBE:n, on Suomessakin lapsia sairastunut TBE:n hankalampiin tautimuotoihin. Sen vuoksi rokote on hyvä antaa kaikille perheenjäsenille. Rokottautuminen on monesti myöskin helpompaa, kun koko perheen rokotukset annetaan aina samanaikaisesti, jolloin myös tehosterokotteiden aikataulu on mahdollisimman samanlainen. Pihlajalinna kirjaa kaikki rokotustiedot Omakantaan.

Miten punkkirokotteesta muodostuu suoja?
  1. rokote antaa noin 50 %:n suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta.
  2. rokote antaa noin 99 %:n suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Tämä suoja kestää maksimissaan noin vuoden ajan, jonka vuoksi 3. rokote (perusohjelman viimeinen rokote) tulisi ottaa 5-12 kk:n kuluttua 2. rokotuksesta.
  3. rokote vahvistaa suojan kahden viikon kuluttua rokotuksesta jälleen 99 %:n tasolle kun rokotuksen ottaa suosituksen mukaisesti.
  4.  rokote otetaan kolme vuotta 3. rokotuksen jälkeen. Sen jälkeen otettavat tehosteannokset suositellaan otettaviksi viiden vuoden välein siihen asti kun henkilö täyttää 50 vuotta. Sen jälkeen tehosterokotteet on hyvä ottaa aina kolmen vuoden välein.
Kenelle punkkirokote ei sovi tai milloin rokotetta ei kannata ottaa?

Vaikea-asteinen kananmuna-allergia tai hankala allerginen reaktio aiemman TBE-rokotuksen yhteydessä voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Mikäli henkilön kananmuna-allergia on lievä ja hän on sietänyt hyvin muut yleisimmin otettavat rokotteet, voi punkkirokotuksenkin ottaa ilman mainittavaa riskiä. Rokotusta ei suositella raskaana oleville, joskin imetyksen aikana rokotteen ottaminen on turvallisesta.

Suuriannoksinen kortisonikuuri saattaa heikentää rokotuksen tehoa, jonka vuoksi rokottamista on järkevä siirtää ajankohtaan, jossa kortisonia ei ole käytössä tai päivittäinen annos jää alle 20mg prednisolonia.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Punkkirokote on varsin hyvin siedetty rokote. Sivuvaikutusten määrä on samaa tasoa kuin muillakin rokotteilla yleisesti. Rokotetta on annettu Euroopassa yli 100 miljoonaa annosta, jonka perusteella voidaan todeta rokote erittäin turvalliseksi. Tyypillisin sivuvaikutus on pistospaikan kipeytyminen, joka menee tyypillisesti ohi ensimmäisten päivien tai viikon aikana. Muita selkeästi harvinaisempia sivuvaikutuksia ovat ohimenevä päänsärky, huonovointisuus, jäsensärky, iho-oireet sekä pienten lasten (alle 3v) lämpöily.

Punkkirokotusvaihtoehdot

Punkkirokotteita on saatavana kahden eri valmistajan valmistamina. Molemmat rokotemerkit valmistavat sekä lasten että aikuisten annoksia. Huomioitavaa on, että sekä lasten että aikuisten annosten saatavuus vaihtelee merkkikohtaisesti punkkikauden aikana niin, että välillä osa rokotteista saattaa olla kaikista apteekeista loppu. Saatavuuteen vaikuttaa mm. kysynnän vaihtelu/kasvu muualla Euroopassa ja USA:ssa.

Pyrimme huolehtimaan siitä, että tehosterokotteita riittää kaikille Punkkibussissa rokotusohjelman aloittaneille.